ООН предупреждава за нарастващ глад в Сирия. Световната програма по прехраната

...
ООН предупреждава за нарастващ глад в Сирия. Световната програма по прехраната
Коментари Харесай

ООН: Гладът се покачва до 12-годишен връх в Сирия

ООН предизвестява за възходящ апетит в Сирия. 

Световната стратегия по прехраната (СПП) предизвести, че след повече от десетилетие на унищожителен спор процентът на глада в Сирия се е покачил до рекордно високи стойности, предава Българска телеграфна агенция.

Бруталната война, която провокира години на икономическа рецесия и унищожи жизненоважна инфраструктура, е изложила 2,9 милиона души на риск от апетит, а други 12 милиона не знаят от кое място ще получат идващото си ястие, съобщи организацията на Организация на обединените нации.

" Гладът се повишава до 12-годишен връх в Сирия ", а 70 % от популацията скоро може да се окаже " некомпетентно да постави храна на масата за фамилиите си ", се споделя в изказването.

" Сега Сирия е на шесто място в света по брой на хората, които не са сигурни в прехраната си ", добавя СПП, а цените на питателните артикули са се нараснали близо 12 пъти за три години.

Недохранването на децата и майките също " се усилва с невиждана до момента скорост " през повече от десетилетието на войната.

Ако интернационалната общественост не се засилва да помогне на сирийците, тя рискува да бъде изправена пред " нова вълна на всеобща миграция ", съобщи изпълнителният шеф на СПП Дейвид Бийзли по време на посещаване в Сирия тази седмица.

" Това ли желае интернационалната общественост? ", попита той и прикани страните донори да удвоят напъните си, с цел да " предотвратят тази надвиснала злополука ".

По оценки на Организация на обединените нации 90 % от 18-те милиона души в Сирия живеят в беднотия, а стопанската система е наранена от спорове, суша, холера и пандемията от коронавирус, както и от последствията от финансовия срив в прилежащ Ливан.

Конфликтът в Сирия стартира с брутално потушаване на мирни митинги и ескалира, привличайки непознати сили и световни джихадисти.

Около половин милион души бяха убити, а спорът принуди към половината от популацията на страната отпреди войната да напусне домовете си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР